Over onsEen samenwerking tussen Landstede, Aeres Hogeschool en  2 vrouwelijke  ondernemers.

Het idee is voortgekomen uit groep ondernemende vrouwen in Salland. Deze vrouwen hebben de ambitie om gelijkwaardig aan hun partner mee te beslissen en sturing te geven aan hun agrarisch bedrijf. Bijspijkeren of opfrissen van hun kennis en kunde was hun wens en deze heeft, met ondersteuning van Landstede en Aeres Hogeschool (voorheen CAH Vilentum) geresulteerd in de cursus Boer-in-Ontwikkeling.


Studenten

De cursus wordt elk schooljaar overgegeven aan een andere groep studenten van Aeres Hogeschool Dronten. Deze studenten gaan in samenwerking met studenten van Landstede Raalte de cursus organiseren. Dit gebeurt onder leiding van docenten van Aeres Hogeschool en Landstede. Daarnaast hebben wij ook nog ondersteuning van Ellis Lugtenberg en Karola Schröder. Ellis Lugtenberg


Ik ben Ellis Lugtenberg en gepassioneerd melkveehoudster in het mooie Salland.

Ik heb de passie, kennis en kunde mij grotendeels eigen gemaakt door praktijk op ons bedrijf

en kennisoverdracht van de familie, studieclubs, korte trainingen en middels actieve deelname aan de

keukentafelgesprekken met de diverse adviseurs/specialisten.

Ik had destijds mijn carrière anders uitgestippeld met mijn vooropleiding Retailmanagement.

Maar onderweg de bewuste keuze gemaakt om samen met mijn man ons bedrijf te runnen.

Van die beslissing wordt ik nog iedere dag blij!

Ik ben nu wel op het punt gekomen, dat ik meer diepgang wil in mijn kennis van het agrarisch ondernemerschap.

Ik wil gelijkwaardig aan mijn man sturing en beslissingen kunnen nemen.

Het opleidingstraject Boer-in-ontwikkeling sluit aan bij deze verdiepingsvraag die ik heb en past in mijn gezinssituatie
Karola Schröder


In 2012 kreeg ik van LTO Projecten de leuke opdracht om te onderzoeken wat vrouwen in Overijssel nodig hebben, om optimaal ondernemend te zijn. In verschillende regio’s namen vrouwen deel aan de ontwikkelateliers, om deze vraag uit te werken. In de regio Salland kwam de vraag naar een cursus voor partners van boeren, naar voren. Om daardoor als “niet op de boerderij opgegroeide” partner, de kennis die voor de ander zo vanzelfsprekend is, ook te ontwikkelen. Een heel leuke vraag die samen met Ellis Lugtenberg verder is uitgewerkt. We hebben Landstede en Aeres Hogeschool erbij betrokken en met veel enthousiasme is Boer-In- Ontwikkeling ontstaan. En omdat het zo leuk is, ben ik er nog bij betrokken. Nu als coach en vraagbaak voor de studenten.
Dit project lijkt op heel veel andere trajecten die ik begeleid. Dat doe ik als Zelfstandig Professional, vaak in opdracht van organisaties als LTO Projecten, Het Oversticht, Stimuland of gemeenten. Van een idee een plan ontwikkelen, samen met mensen met verschillende ideeën werken aan de omgeving, is iets wat ik erg graag doe en waar ik de afgelopen jaren de nodige ervaring in heb opgedaan. Ik werk vanuit huis in Ommen, maar ben heel vaak bij ondernemers of inwoners van dorpen, buurten of gebieden.